Title

Ενότητα 2: Δημόσια ζωή

Η δεύτερη θεματική ενότητα της έκθεσης έχει ως αντικείμενο τη δημόσια ζωή στην Πέλλα. Τα εκτεθειμένα ευρήματα, προερχόμενα κυρίως από την Αγορά, δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διοίκηση, αλλά και τις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης.

Μια μακέτα παρουσιάζει τη μοναδική σε μέγεθος Αγορά της Πέλλας (έκτασης 70.000 τμ), η οποία υπήρξε το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της πόλης στα ελληνιστικά χρόνια. Τμήματα μνημειακών χάλκινων αγαλμάτων και επιγραφές από τη βόρεια πτέρυγα της Αγοράς βεβαιώνουν την εγκατάσταση των διοικητικών αρχών στην περιοχή αυτή, ενώ την ύπαρξη του δημόσιου αρχείου της πόλης στη νοτιοδυτική γωνία του συγκροτήματος μαρτυρά το πλήθος των πήλινων σφραγισμάτων δημόσιων εγγράφων σε πάπυρο, που βρέθηκαν σε αυτό. Τα σφραγίσματα φέρουν σύμβολα που απεικονίζονται και στα νομίσματα της Πέλλας, όπως την αγελάδα που βόσκει, το ρόπαλο του Ηρακλή, την επιγραφή ΠΕΛΛΗΣ ΠΟΛΙΤΑΡΧΩΝ, που βεβαιώνει την ύπαρξη του διοικητικού θεσμού αυτών των αξιωματούχων στην πόλη και την επιγραφή ΠΕΛΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, που αποδεικνύει τις εμπορικές δραστηριότητες του συγκροτήματος. Μια γυναικεία μορφή με τειχόμορφο στέμμα έχει σχετισθεί με την προσωποποίηση της πόλης, ενώ σε άλλα σφραγίσματα εγγράφων αναγράφονται τίτλοι και άλλων αξιωματούχων, αλλά και ονόματα πόλεων με τις οποίες η Πέλλα είχε στενές σχέσεις.

Την ισχυρή οικονομία της ελληνιστικής Πέλλας μαρτυρούν τα πάμπολλα εκτεθειμένα νομίσματα των μακεδόνων βασιλέων, δυο θησαυροί αργυρών νομισμάτων του 4ου και του 2ου/1ου αι. π.Χ., νομίσματα που κόπηκαν από την Πέλλα και άλλες πόλεις της Μακεδονίας μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση, νομίσματα Ρώμης, αλλά και πολλών πόλεων του ελληνικού χώρου.
Οξυπύθμενοι αμφορείς με ενσφράγιστες λαβές, που μετέφεραν υγρά και στερεά προϊόντα (κρασί, λάδι, σιτηρά κλπ.), μαρτυρούν πλούσιες εισαγωγές στην Πέλλα από περιοχές ολόκληρης της μεσογειακής λεκάνης και του Εύξεινου Πόντου. Πλούσια κεραμική κατασκευαζόταν στα εργαστήρια της Αγοράς και άλλων περιοχών της πόλης. Στα εργαστήρια αυτά, αλλά και στα καταστήματα πώλησης της κεραμικής, βρέθηκαν αγγεία όλων των σχημάτων και διακοσμήσεων της ελληνιστικής εποχής, που κάλυπταν όχι μόνον τις ανάγκες της πόλης, αλλά εξάγονταν και εκτός αυτής. Αυτό αποδεικνύουν κεραμικά προϊόντα της Αγοράς της Πέλλας που βρέθηκαν σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της νότιας Βαλκανικής. Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η παραγωγή στην Πέλλα αγγείων με ανάγλυφη διακόσμηση, όπως αποδεικνύει ο πολύ μεγάλος αριθμός των μητρών για την κατασκευή ανάγλυφων σκύφων διακοσμημένων τόσο με φυτικά κοσμήματα ποικίλων τύπων όσο και με διηγηματικές παραστάσεις, με θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή (π.χ. με ερωτικές σκηνές), αλλά και τη λογοτεχνία (Άλωση της Τροίας, Οδύσσεια), από θεατρικά έργα, τραγωδίες και σατυρικά δράματα (π.χ., την Εκάβη του Ευριπίδη) και τη μυθολογία .
Ανάλογη με την κεραμική παραγωγή ήταν στην Πέλλα και η παραγωγή πήλινων ειδωλίων. Στα εργαστήρια κοροπλαστικής, τόσο της Αγοράς, όσο και άλλων περιοχών της πόλης, βρέθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός μητρών για την κατασκευή ειδωλίων ποικίλων τύπων και πάμπολλα ειδώλια που κατασκευάσθηκαν από αυτές. Την ύπαρξη, τέλος, εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας μαρτυρούν τα πλούσια εργαστηριακά κατάλοιπα και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων (δοχεία χύτευσης, μήτρες κ.ά.) που έχουν διασωθεί.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης

Μοιραστείτε το www.pella-museum.gr

Φορείς

Χρηματοδότηση